Kamery v prihraničných obciach s Ukrajinou zvýšili bezpečnosť obyvateľstva

12.07.2007 Humenné

Hanušovce nad Topľou 12. júla (TASR) - K zvýšeniu bezpečnosti obyvateľov prihraničných obcí s Ukrajinou v súvislosti s nelegálnou migráciou a pašovaním má prispieť kamerový monitorovací systém, ktorý začali budovať ...
Kamerový systém pozostávajúci z otočných a statických kamier vznikol v rámci projektu Bezpečné obce a funguje v 33 obciach Košického a v ôsmich obciach Prešovského kraja.
\"Kamery sú nainštalované tak, aby pokryli čo najväčšiu časť obcí a súčasne sledovali hlavné komunikačné ťahy. Ministerstvo vnútra na ne vyčlenilo 31 miliónov korún. Okrem týchto prostriedkov na žiadosť obcí rezort uhradil aj náklady na osvetlenie vo výške 10,4 milióna korún, \" uviedla dnes pre TASR Alena Koišová z Komunikačného odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.
Ako povedala Koišová, v obciach sa pred zavedením kamerových systémov takmer nesvietilo, čo prospievalo prevádzačstvu a pašovaniu tovarov. S kamerami prišlo do nich nielen svetlo, ale aj väčšia bezpečnosť. \"Nie je preto správne, ak niektoré samosprávy osvetlenie na noc vypínajú. Spolu s montážou kamier boli obciam v roku 2004 poskytnuté aj finančné prostriedky na verejné osvetlenie. Neskôr dostávali starostovia dotknutých obcí na základe požiadaviek z rozpočtu MV SR financie na osvetlenie každý ďalší rok, \" konštatovala Koišová.
K požiadavkám na finančné zabezpečenie osvetlenia pripájajú obce faktúry za spotrebovanú energiu v predchádzajúcom roku. Financie schválené Radou vlády pre prevenciu kriminality by však nemali byť podmienkou na zabezpečenie osvetlenia v prebiehajúcom roku. Podľa Koišovej príspevok na osvetlenie nie je nárokovou čiastkou, ministerstvo sa však snaží vyhovieť požiadavkám samospráv v maximálne možnej miere.
Anketa spomínanej rady potvrdila, že kriminalita sa v 41 obciach po zavedení kamerového systému znížila. Kamery zaznamenali 46 priestupkov, 2 trestné činy a ďalších 31 záznamov rieši polícia. \"Evidujeme napríklad prípad z obce Koromľa, v ktorej kamery odhalili nelegálny prevoz 860 kartónov cigariet Aviou. Pred niekoľkými mesiacmi bolo možné na základe kamier ukrajinskej strane dokázať čas nelegálneho prechodu hranice skupinou migrantov, \" doplnila Koišová.
 

Vyberte región